top of page
  • Writer's pictureΚέλλυ Σταυροπούλου

Με ποιο τρόπο μπορούν οι γονείς να χτίσουν την αυτογνωσία των παιδιών τους;

Updated: Sep 16, 2021

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι περίπλοκη, πολυδιάστατη, αλλάζει συνεχώς, επηρεάζει ό,τι κάνουμε και επηρεάζεται από ό,τι κάνουμε. Ξεκινά από τα βρεφικά μας χρόνια και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και η εικόνα που έχουμε για αυτόν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις, τις επιλογές, τις σχέσεις, τις αντιδράσεις, την ψυχική μας υγεία και να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας.

Ο τρόπος με τον οποίο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του παιδιού αντιδρούν στην προσωπικότητα του και τις συμπεριφορές του λειτουργεί ως καθρέφτης της εικόνας του. Σημαντικοί άνθρωποι για τα παιδιά είναι οι γονείς τους και καθώς μεγαλώνουν, οι φίλοι και οι δάσκαλοι. Tα παιδιά βλέπουν την εικόνα τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Αν στα μάτια των γονιών το παιδί τους είναι ένα παιδί που ντρέπεται, που δε μπορεί, που φοβάται να κάνει πράγματα μόνο του χωρίς τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά, είναι πολύ πιθανό η εικόνα αυτή να το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.


Στόχος των γονέων είναι να συμβάλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μία ισχυρή, ανεξάρτητη και θετική εικόνα για τον εαυτό τους. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  • Να προσέχετε τα λόγια σας. Ταμπέλες, χαρακτηρισμοί, πεποιθήσεις, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στους χαρακτηρισμούς.

  • Να επαινείτε συχνά και ειλικρινά. Να θυμάστε να επαινείτε το παιδί σας όχι μόνο για την επιτυχία αλλά και για την προσπάθεια. Να είστε όμως, ειλικρινείς.

  • Να λειτουργείτε ως θετικό πρότυπο. Χρειάζεται πρώτα να στηρίξετε τη δική σας αυτοεκτίμηση για να αποτελέσετε καλό πρότυπο.

  • Να εντοπίσετε και να αλλάξετε τις λανθασμένες αντιλήψεις. Χρειάζεται να βοηθήσετε τα παιδιά να έχουν κάποιο ρεαλισμό και αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση που κάνουν για τον εαυτό τους. Οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να ριζώσουν και να γίνουν πραγματικότητα.

  • Να είστε αυθόρμητοι και τρυφεροί. Η αγάπη σας θα συμβάλει στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού σας. Ακόμη και μικρά σημειώματα στην τσάντα του που θα του λένε: «Τα πας πολύ καλά!», θα το ενθαρρύνει και θα νιώσει καλά με τον εαυτό του.

  • Να δίνετε θετική και συγκεκριμένη ανατροφοδότηση. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού, επιβραβεύστε την επιλογή του (π.χ. να εκφράσει αυτό που αισθάνεται) και ενθαρρύνετε το να αντιδράσει σωστά την επόμενη φορά (π.χ. να μιλήσει για αυτό).

  • Να δημιουργείτε ένα ασφαλές, στοργικό περιβάλλον στο σπίτι. Τα παιδιά που δεν αισθάνονται ασφαλή ή κακοποιούνται στο σπίτι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

  • Να προσφέρετε εποικοδομητικές εμπειρίες. Οι δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών.

  • Να αφήσετε το παιδί να παίζει ελεύθερα. Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να καθοδηγήσει το ίδιο το παιχνίδι και τις δραστηριότητες του και να αναπτύξει τη φαντασία του.





Comentarios


bottom of page